Великденски хлябЯйченик, чупник, кукулник, паска, писан кравай, великденски колак, великденска кукла, плетеница, вит-превит кравай, женско играло и др. - oбреден хляб (чийто съвременни заместители са козунаците) за ВЕЛИКДЕН. Приготвя се в събота (някъде и в петък) на СТРАСТНАТА НЕДЕЛЯ. Меси се от стопанката, по-рядко от най-старата жена в дома. Преди замесването тя се измива и преоблича с нови или чисти дрехи. Великденският хляб се приготвя задължително от пшеничено брашно, с нов квас (забъркан на Велики четвъртък на Страстната неделя), с мазнина и намазан преди изпичането с яйце. По време на втасването му в тестото се поставя зеленина. Обредните хлябове са предназначени за празничната семейна трапеза, за кръстника, за лазарската кумица (КУМИЧЕНЕ), за други близки. Те са разнообразни по форма (кръгли, лирообразни, елипсовидни и др.) и са с различни шарки. Характерният елемент от украсата им са яйцата (едно или няколко, червени или небоядисани), които се поставят върху хляба преди изпичането му. Великденският хляб не се реже. Той винаги се разчупва на толкова парчета, колкото са хората на трапезата, включително и децата.

ВЕЛИКДЕНСКИ ХЛЯБ
Обреден хляб Необходимите продукти 1 кг. брашно, 3 кафяни чашки прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, мая за хляб колкото кибритена кутийка, 1 супена лъжица разтопено краве масло или олио.
Начин на приготовление:
Сложете пресятото брашно в дълбок съд. Направете в средата "кладенче" и сложете в него разтворената в малко вода мая за хляб (към която предварително сте сложили захарта и сте оставили на топло, за да втаса). Прибавете солта и като сипвате на тънка струя охладеното прясно мляко, замесете тесто, което трябва да завиете с кърпа и да оставите да втаса. Премесете тестото и оформете от него кръгъл хляб.
Намажете го отгоре с маслото или олиото и го поставете в тава. Върху него наредете боядисаните яйца, като ограждате всяко яйце с ивица тесто.
Изпечете хляба в силна фурна.Домашен козунак

ДОМАШЕН КОЗУНАК
Продукти: 5 яйца 1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко 1 ч.чаша захар 1 ч.чаша разтопено масло 1 кг.брашно мая (колкото кибритена кутийка) настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция стафиди 1 жълтък Начин на приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре.
След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.

Още рецепти за козунаци